2016. év nyertes hala a compó - vélemény

Átlag: 4.75 (2 szavazat)

Kategória: Halfajták

Közzétéve 2023 április, 16 - 12:12

Compó ritkán kapható, de érdemes keresni a halpiacon

A compó a sugarasúszójú halak rendjébe, ezenbelül a pontyfélék családjába tartozik. Alcsaládjának és nemének az egyetlen faja. Egyéb néven is ismert pl. doktorhal, cigányhal. 2016-ban elnyerte az „év hala” címet. Európában, Szibéria egy részén és Anatóliában lévő síkvidéki, lassú áramlású, iszapos medrű folyók, állóvizek és mocsarak lakója. Magyarországon állóvizeiben is gyakori. A compó hosszúsága átlagosan 20-30 centiméter, legfeljebb 70 centiméter kb. 7,5 kg tömeggel. A compó teste zömök, erőteljes felépítésú, magas faroknyéllel. Szája kicsi, csúcsba nyílló, mindkét szájzugon egy-egy rövid bajuszszál lóg. Szemei kicsik. Garatfogai egysorosak. Pikkelyei aranysárgák és nagyon aprók, a vastag, nyálkás bőre mélyen beágyazódtak. A hátúszót 12-13, a farok alatti úszót 9-11 sugár támasztja, valamennyi úszó lekerekített. A hím hasúszói megnyúltak, rajtuk a 1 sugár megvastagodott. A farokúszó gyengén öblösen bemélyedő szélű. Háta többnyire sötétzöld vagy sötétbarna, oldala világosabb, sárgarézfényű, hasoldala pedig sárgásfehér. 39-41 csigolyája van. A compó túlnyomórészt lassan folyó vizekben, valamint sűrű növényállományokkal benőtt, iszapos fenékű, sekély, melegebb vizű tavakban él. Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Az iszapban keresgéli szúnyoglárvákból, férgekből és csigákból álló táplálékát, de növényeket is fogyaszt. A telet az iszapba ásva tölti. Fekete, sárga és piros színváltozata is előfordul. 2-3 évesen válnak ivaréretté. Május -júniusban ívik 200-300 000 darab, nagyjából 1 milliméter átmérőjű ikrát rak, ezek rátapadnak a vízinövényekre. A kelési idő 20 celsiuszos víz hőmérséklet mellett kb. 3 napba telik. A frissen kelt, 4-5 mm-es lárvák fején ragadós mirigy van, ezzel tapadnak meg a vízinövényeken, amíg szikzacskójukat felélik.

Finom ételeket lehet belőle készíteni. Az a furcsa benne, hogy bár élőhelye és tápláléka szinte ugyanaz, mint a pontyé, mégsem iszap ízű és nem zsíros. Rántva és paprikáslisztben megforgatva, olajban kisütve nagyon finom, és mindkét módszer igen jól megy a hal ízkarakteréhez. A compónak nincs erős íze, ámde ami van az igencsak kellemes. Ha még nem evett, feltétlen kóstolja meg. A compó nem nő nagyra, ami nem is baj, hisz így nem zsírosodik el. Beszerzése nem könnyű, nem egy gyakori hal, de amikor kapható a budapesti vásárcsarnokban, akkor elég olcsón adják. Megpucolni sem valami könnyű. Apró aranyszínű pikkelyeit tapadós nyálka borítja, egyszerűen kínszenvedés levakarni. A konyhai dörzsi fémszivacs viszont csodákra képes, ennek ellenére sokan megnyúzzák, mert maga a bőre is elég erőteljes.

+Erősségek

jól ízesíthető

nem zsíros

-Hátrányok

nehezen pucolható

ritkán kapható

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

2016. év nyertes hala a compó fotók

2023.04.26

+3

Tengerek titkai!Vélemény!

A világ évi 72 millió tonnás halszükségletét rendkivül modern technikával halásszák le. Azok a tengerek biztositják a gazdag halzsákmányt,ahol nagy a planktonállomány.Ugyanis ezek biztositják a...