Közzétéve 2021 október, 10 - 21:21

Bőrkeményedés!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 10712

Mi is a bőrkeményedés lényege?

Egy mondatban megfogalmazható.A szervezetünk védekezésképpen kezd el vastag “páncélzatot” kialaktani az elhalt hámsejtekből,amikor a bőr külső rétege túl erősen vagy gyakran érintkezik egy másik felülettel.

Ez történik,amikor rosszul illeszkedő cipő mindig ugyanazt a lábujjat dörzsöli,vagy a gereblye nyele folyamatosan a hüvelykujjunk belső részét,esetleg a tenyerünket töri.A bőr folyamatosan durvává válik,megvastagodik.A lábujjakon ez a folyamat tyúkszem kialakulásához vezet.Az elhalt bőrréteg kúp alakban összetömörül, a tyúkszem közepén,és nyomja a bőralatti idegvégződéseket,ezért érzünk fájdalmat.

A tenyéren és a talpon megjelenő bőrkeményedések általában nem fájnak,csak akkor, ga ez a vastag bőrréteg kiszárad,és mélyen bereped.

A patikákban rengeteg bőrkeményedés és tyúkszem elleni készítmény sorakozik,amelyeket nyugodtan kipróbálhatunk.

Ha a talpunk érintett 

a bőrkeményedés felpuhításához valamilyen olajra lesz szükségünk.

Egész napos védelemhez különféle tapaszokra, megfelelő zoknira,cipőre és talpbetétre van szükség.Kéz esetén a megfelelő kesztyű sokat segíthet.

MÓDSZEREK A BŐRKEMÉNYEDÉS ELLEN!

Dörzsölés és reszelés!

A bőrkeményedés kevésbé fog fájni,ha ledörzsöljük az elhalt hámsejteket.Legjobb erre a gyógyszertárakban is kapható habkő.

Használjuk forró fürdő vagy zuhanyzás után,amikor a bőrünk még nedves és puha.Ne próbáljuk egyszerre eltávolítani az egész megvastagodott hámréteget,mert így az egészséges bőrt is ledörzsölhetjük.Inkább naponta egy keveset reszeljünk le,és legyünk türelemmel.Tyúkszem esetében vegyünk inkább bőrkeményedés-reszelőt, mivel a lábújjak közé nem fér a habkő.

PUHÍTÁS!

Az áztatás és a hidratálás is segíthet.A lábujjon kialakult tyúkszemre puhítóként használjunk  oliva-vagy ricinusolajat,kenjük be és tegyünk rá tyúkszemtakaró párnát, gézradabkát.Tyúkszempárna gyógyszertárakban kapható.Ragtapasszal rögzítsük le.

Az áztatóvízhez adott keserűsó hatékonyan puhítja fel a bőrkeményedést,és a tyúkszemet.

Készíthetünk házilag tyúkszempuhító szert is.A szalicilsavat tartalmazó aszpirinból.Zúzzunk porrá 5 db 100 mg-os tablettát,és alaposan keverjük össze fél teáskanálnyi citromlével,és fél teáskanálnyi vízzel.Kenjük a krémet a megvastagodott bőrre,tekerjük be a lábfejünket folpakkal,majd jó bugyolájuk be egy meleg törölközővel.Kb.10-15 perc múlva távolítsuk el a kötést, és habkővel finoman dörzsöljük meg a felpuhult bőrt.Aki allergiás az aszpirinre ne használja!

Készthetünk házilag tyúkszemtakaró párnát.

Öntapadós puha tapaszból vágjunk ki egy, a bőrkeményedésnél nagyobb átmérőjű kört,hajtsuk félbe,és kanyartsuk ki a közepét.Nyissuk szét,és ragasszuk fel a korongot.

Lábujjunk között kialakult tyúkszem esetén használjunk a gyógyszertárakban kapható lábújjelválasztó szivacsot.

Hordjunk vastag,párnázott talpú zoknik.Talpbetéttel is csökkenthetjük a megvastagodott bőrfelületre gyakorolt nyomást,és elősegíthetjük a gyorsabb gyógyulást.

Számtalan cikket olvashatunk a megelőzésről a különböző krémek,olajok, alkalmazásáról ,kényelmes cipőkről,legyünk sokat mezítláb stb.de ezzel a témával most nem kívánok foglalkozni.Mit tehetünk ha bőrkeményedésünk, tyúkszemünk keletkezik, erről írtam, és saját tapasztalataimat próbáltam megosztani.Remélem sikerült.

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments