Lost – Eltűntek - vélemény

Átlag: 4 (1 szavazat)

Kategória: Sorozatok

Közzétéve 2023 március, 16 - 8:08

Az egyik legmegosztóbb túlélő sorozat

A világ egyik legdrágább pilot epizódja és az egyik legmegosztóbb fináléja. Két egymástól igen távol álló „jelölés”, viszont mindkettő igaz a Lost- Eltűntek című sorozatra. A filmtörténelem egyik ikonikus darabja 2004 és 2010 között szórakoztatta a nézőközönséget és hatalmas rajongótáborra tett szert. Már többször átrágtam magam a sorozaton, viszont a befejező részt mindössze egyszer láttam, ennek az okát nem kell magyaráznom azoknak, akik legalább egyszer végignézték a teljes sorozatot.

Az első évadok sikerültek a legjobbra, hiszen itt még a túlélésről és egymás megismeréséről szól a történet, míg a későbbi évadok eseményszálait már igen nehéz nyomon követni. Mivel egy sok főszereplős sorozatról van szó, ezért kb az első évad végére ismerjük meg a túlélők háttért történeteit.

Az Oceanic 815-ös járata eltér az útiránytól és a levegőben kettészakadva landol egy ismeretlen, lakatlan szigeten. Az első képkockán Dr. Jack Shepard látható, amint egy bambuszerdő közepén tér magához, majd ahogy erősödnek körülötte a zajok hallható a repülőgép rotorja és a rengeteg sikítozás, kiáltás. A doki hirtelen egy tömegszerencsétlenség közepén találja magát rengeteg ellátásra szoruló sebesülttel. Elkezdődik az Oceanic 815-ös járat túlélőinek kálváriája. Van itt orvos, zenész, dobozgyáros, svindler, ex katona és még igazi elítélt is. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan válik lényegtelenné, hogy ki voltál anno, sokkal fontosabb, hogy akkor és ott mivel tudod gyarapítani a tábort és segíteni a túlélőket.

Előjönnek a tipikus problémák, amik egy ilyen szituban előkerülhetnek, mint a víz és élelemhiány, a sokkos utasok vagy éppen az összetört jeladó. A sok ismeretlen hirtelen kénytelen egy családdá kovácsolódni és megtenni mindent, annak érdekében, hogy épségben kijuthassanak a szigetről. Egy idő után viszont szokatlan dolgokkal találják szemben magukat, mint egy több éve sugárzó rádióadás, egy jegesmedve a dzsungel közepén és egy titokzatos fekete füstoszlop, ami megöl bármit, ami az útjába kerül.

Itt már sejthetjük, hogy nem egy tipikus túlélős sorozatról van szó. Ahogy telik az idő a normalitás mellé egyre több furcsaság is jelentkezik, viszont egyre közelebb kerülnek a szívünkhöz a túlélők. A fordulópont akkor következik be, mikor kiderül, hogy nincsenek egyedül a szigeten, ez az a pont, ahol durván bonyolódni kezd a történet. Nagyon sokat tudnék erről a sorozatról mesélni a történetről és a karakterekről egyaránt, viszont ebben az esetben szerintem érdemes mindenkinek sajátmagának felfedeznie és megkedvelnie a történetet.

Az utolsó rész a világ egyik legmegosztóbb befejezése, emlékszem anno rengeteg petíció született annak érdekében, hogy forgassák újra az utolsó részt. Az egyik részem érti a befejezést és egészen reálisnak találja, a másik részem viszont sírva könyörög egy másik végért és nem tudja elhinni, hogy ennyi időt pazarolt erre a sorozatra. Valamiért mégis magával ragad, hiszen már jó pár alkalommal álltam neki megnézni a részeket, kivéve az utolsó részt…

littlecat01

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments