Közzétéve 2023 április, 20 - 16:16
Amin változtatni kellene!_Vélemény!
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 16761
A hazai étrendünkben túl sok a szénhidrát,mindenekelőtt a kenyér!
Különösen az irodai és könnyű fizikai munkát végzőknek kellene csökkenteniük a kenyérfogyasztást.Elsősorban a főzelékek, a burgonya és a gyümölcs mellé fogyasztott kenyeret kellene elhagyni.Nagyon fontos lenne csökkenteni a főtt tésztafélék fogyasztását is.
Nagyon káros és hátrányos a mértéktelen cukorfogyasztás,különösen akkor, ha a cukrot az étkezési szünetekben cukrászsütemények, csokoládé és más édesipari nyalánkság formájában fogyasztjuk.
Az elhizásnak és a gyakoru fogszuvasodásnak bvalószinűleg ez a leggyakoribb oka!
Hazai táplálkozási szokásainknak másik szembeszökő hibája az aránytalanul nagy zsirfogyasztás!
A viszonlag kisebb jövedelmű emberek étrendjében az olcsóbb zsir kiszoritja a drágább húst,amely a létfontosságú fehérjéket tartalmazza.Helyette pedig a fehérjefogyasztást kellene emelni.Elsősorban a tej fogyasztás növelése hozhatna e tekintetben lényeges javulást.Célszerű felhivni a figyelmet, különösen a túró, a savanyitott tejfélék, a joghurt, és a kefir, valamint a sajtok
értékes létfontosságú fehérjetartalmára.Sajnos manapság a nagy inflációs időszakban ezeknek a termékeknek az árai az egekbe emelkedtek.Korábban viszomnylag olcsón beszerezhetőek voltak.
Nagyon fontos lenne növelni a friss gyümölcsök,a főzelékek, zöldségek, burgonya, fogyasztását, hogy télen, nyáron egyaránt fedezzék a vitaminszükségleteinket.Még jobb ha minnél több ember termelné meg házikertjében sajátmaga gyümölcs-és zöldség szükségleteit.Sajnos erre alig találunk példákat, már a falusi emberek sem termelnek inkább megvásárolják az üzletekben.Korábban nagyszüleink ha rendelkeztek kerttel nem mentek ilyen termékeket vásárolni,mindenki megtermelte magának szükségleteit.Egészségesebbek is voltak mint a mai korosztályok.
A házi termeléssel nemcsak a táplálkozás javulna, hanem a városban és falun lakók közelebb kerülhetnének a természettel,felelősségük fokozódna a környezet védelemmel szemben, és a fizikai munkával az érrendszerük egészségét is védenék!
Véleményem továbbá,hogy gyökeres változásra volna szükség a vendéglátóipar konyháiban is, ahol köritésnek túl gyakran adnak tésztaféléket, tarhonyát, rizst, stb.
Ezek helyett, zöldfőzelékeket, salátákat,és a savanyúságokat kellene előnyben részesiteni.
A modern táplálkozás ezek nélkül nem képzelhető el, hiszen a nehéz fizikai munkától megszabadult embernek nem tömeges kalóriákra, hanem sok rostanyagra, vitaminra, ásványi sóra és magas biológiai értékű fehérjére van szüksége.
NAPI KALÓRIASZÜKSÉGLET:
Reggeli: 400 600-700
Tizórai: 25-30 150- 250
Ebéd: 800-900 800-1000
uzsunna: 25-50 150-250
Vacsora: 1250-1400 1400-1800
HIDEGEN VAGY MELEGEN?
Sok ember tanakodott már azon,hogy vajon egyenértékű-e a táskában hordott hideg, száraz étel a főtt,meleg étellel.
Nagy általánosságban azt mondhatjuk,hogy a hideg ételekés italok fogyasztása, bizonyos mértékig hátrányosabb mint a melegeké.A meleg ételek párolognak, illékony anyagaik fokozzák az étvágyat,és a gyomornedvelválasztást.A főtt meleg ételek nemcsak inyünknek kellemesebb,hanem felhasználhatóságuk is jobb.Főzés közben ugyanis a kemény rostok fellazulnak, a keményitők megduzzadnak, a húsok megpuhulnak, kiszabadul belőlük a zsir, tehát valamennyi ételfajta emészthetővé válik.
Főzés közben az ételek izértéke is megnő.A meleg ételek fogyasztása mellett szól az is,hogy ezeket csak edényből rendsterint ülő helyzetben lehet fogyasztani, ami a sietős embert is arra kényszeriti,hogy munkáját abbahagyja,és legalább az étkezés idejére kikapcsolódjon.Minden érv tehát a meleg étkezés mellett szól.
Remélem,hogy ezen véleményem hasznos volt olbvasóim számára!
Hasznos információk!
Nem tudok rólla!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás